Home / Wooncomplexen / Hof Schuddegeest

Hof Schuddegeest

Dit hof is een van de eerste voorbeelden van Nederlandse arbeiderswoningbouw waarbij niet speculatieve, maar ideële doeleinden voorop stonden. Het complex is gebouwd tussen 1854 tot 1856 als eerste bouwproject van de Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854, naar ontwerp van architect E. Saraber. Sinds 1990 staat het hof op de lijst van Rijksmonumenten. Het complex bestaat uit 53 woningen aan het Schuddegeest en twee woningen aan de Mallemolen en is verdeeld in beneden-, boven- en hele woningen.

Ligging

De hofjeswoningen aan het Schuddegeest en de Mallemolen zijn rustig gelegen in de fraaie vanaf 1869 in eclectische stijl gebouwde gebouwde Archipelbuurt. De wijk telt een flink aantal hofjes die bedoeld waren voor kleine zelfstandigen, arbeiders en militairen. Het hof ligt tussen de Surinamestraat, Javastraat en Balistraat. Mede gezien de centrale ligging nabij het centrum van Den Haag en de uitvalswegen is de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer uitstekend. Parkeren is mogelijk in de omgeving. Op korte afstand van het hofjescomplex bevindt zich in de Javastraat en de Frederikstraat een aantrekkelijke verscheidenheid van winkels en horecagelegenheden.

Bewoning

De woningen aan het Schuddegeest worden bewoond door eenpersoonshuishoudens, 16 woningen zijn geschikt voor bewoning door twee personen. De leeftijd van de huurders varieert.

Aantal kamers: 2-3

Top